Een geboortekaartje is niet zomaar iets. Het is de bekendmaking, van jouw geliefde pasgeboren kindje, aan al jouw familie en vrienden. Dat wil je natuurlijk zo perfect mogelijk doen! Helaas komt het nog vaak voor dat geboortekaartjes verzonden worden met fouten er op. Wanneer je het geboortekaartje zelf ontwerpt leest er vaak niemand met je mee en die hormonen dragen natuurlijk ook niet bij aan een heldere geest. Gelukkig heb je bij ons persoonlijk contact met onze ontwerpers, die vaak behoorlijk wat foutjes kunnen onderscheppen! Je leest de meest voorkomende fouten die wij tegenkomen hier!

Schrijffouten
“Bezoek vinden wij gezellig, bel je even van tevoren?” Dit is een zin die wij regelmatig op geboortekaartjes mogen noteren, maar in de helft van de gevallen wordt ‘van tevoren’ geschreven als; ‘van te voren’. De officiële spelling is: ‘van tevoren’. Ook vindt men het soms lastig om een juiste volgorde van woorden aan te duiden, zoals bijvoorbeeld bij: ‘Bel, kom en bewonder’. Deze 3 woorden worden regelmatig door elkaar gehusseld, waardoor de chronologische volgorde niet klopt. Niet alleen woorden worden gehusseld, maar ook letters. Wij ontvangen vaak de tekst ‘Troste ouders’ of ‘Trotste ouders’. Dit moet natuurlijk ‘Trotse ouders’ zijn. Eerst de t en dan de s. Nu zul je vast denken; het kan toch zijn dat deze ouders de áller trotste ouders zijn? Dat kunnen de ouders inderdaad denken, maar vaak is het niet de bedoeling om dit zo op de kaart te noteren 🙂
“Ook al denk je dat je het telefoonnummer
van je partner uit je hoofd kent,
houd je telefoon er toch even bij”
Ook worden er vaak verkeerde telefoonnummers doorgegeven met een cijfer te weinig of te veel of een cijfer die er niet tussen hoort te staan. Ook al denk je dat je het telefoonnummer van je partner uit je hoofd kent, houd je telefoon er toch even bij. Dit geldt overigens ook voor de geboortegegevens. Check het altijd even met de informatie dat het ziekenhuis heeft opgeschreven. Daarbij wordt het gewicht vrijwel altijd in grammen aangegeven. Verwissel het woord ‘gram’ dus niet per ongeluk door ‘kilo’, want je wilt niet dat je kindje vergeleken wordt met een olifant…
Het blijkt dat niet iedereen de basisschool lessen goed heeft onthouden. Wanneer schrijf je bijvoorbeeld een w achter ‘jou’? Dat is wanneer het een bezittelijk voornaamwoord is. Een voorbeeld: Ik ben jouw grote broer en ik houd van jou. Jou zonder w is in dit geval een persoonlijk voornaamwoord.
Tegenwoordig heb je veel soorten online cadeaulijsten, waarin je je wensen voor de kraamcadeaus kunt noteren. Check voordat de kaarten gedrukt gaan worden altijd even of de url wel werkt. Nog een kleine tip van ons; een url werk ook zonder https://. Dit staat zo rommelig op het geboortekaartje.
Vooral in de maanden januari en februari is het erg nadenken over welk jaartal het ook alweer is. Maar ook in december zijn mensen soms al té hard bezig met het volgende jaar. Check daarom altijd even of de geboortedatum wel klopt. Nu we het toch over de geboortedatum hebben; alle maanden van het jaar worden geschreven met een kleine beginletter. Evenals de dagen van de week.
Tegenwoordig zie je steeds vaker Engelstalige gedichtjes op geboortekaartjes. Maar omdat dit vaak niet de moedertaal van de ouders is, worden hier nog vaak schrijffouten in gemaakt. Laat de kaart altijd even door iemand anders lezen. Twijfel je? Je mag ons altijd om raad vragen!
” ‘!!!’ is natuurlijk too much,
ook al snappen wij dat je ontzettend blij
bent met je pasgeboren kindje!!! :)”
Leestekens
Wij krijgen vaak de vraag of de teksten op het geboortekaartje leestekens moeten bevatten. In een gedichtje raden wij het in de meeste gevallen af om punten en komma’s te gebruiken, omdat dit wat rustiger oogt. (begin iedere zin wel met een hoofdletter). Tenzij de zinnen toch niet helemaal lekker lopen, dan kun je komma’s en punten toevoegen. Het gebruik van een uitroepteken vinden wij wel mooi staan, mits dit niet te vaak wordt herhaald en er maar 1 uitroepteken per keer wordt gebruikt. ‘!!!’ is natuurlijk too much, ook al snappen wij dat je ontzettend blij bent met je pasgeboren kindje!!! 🙂
Het gebruik van leestekens in baby namen komt steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan Noé, Vayèn en Loïs. Maar hier worden vaak nog fouten bij gemaakt, waardoor de klank van de naam totaal anders is. In onze blog ‘Grammatica lesje van Het Uilennestje’ vertellen wij hier meer over en delen wij handige ezelsbruggetjes.
“Denk voorafgaand aan de bevalling goed
na over wat je wilt doen met het bezoek“
Oeps, vergeten!
Je gelooft het niet, maar het komt regelmatig voor; het vergeten te benoemen van je oudere kindjes! Je kunt de namen van je kinderen onder de namen van de ouders noteren. Of als je een gedichtje hebt uit naam van de oudere broer(s) of zus(sen), de namen onder het gedichtje zetten.
Denk voorafgaand aan de bevalling goed na over wat je wilt doen met het bezoek. Geef je een kraamfeest of moeten de mensen een bezoekje met jullie plannen? Laat je wensen hierover vooral weten op het geboortekaartje. Niets is zo vervelend dan onverwachts bezoek ontvangen in je kraamtijd.
De huidige Corona crisis maakt het er natuurlijk niet makkelijker op. Wij hebben een aantal Corona-gerelateerde bezoekteksten voor je op een rijtje staan: www.hetuilennestje.nl/gedichten/bezoek
Zet altijd je adresgegevens op het geboortekaartje en check deze goed. Het is voor de ontvangers van de kaart vervelend wanneer er geen- of een niet-kloppend adres op de kaart staat, zo kunnen ze jou niet met een persoonlijk kaartje feliciteren.
Wanneer je als ouders van het kindje niet dezelfde achternaam draagt is het verstandig om op het geboortekaartje te noteren welke achternaam je kindje zal dragen. Heeft je kindje meerdere namen? Vergeet dan niet om deze er bij te zetten. De gehele naam + achternaam wordt vaak aan de binnenzijde (bij dubbele kaarten) of achterzijde (bij enkele kaarten) van de kaart geplaatst. Meer informatie hierover lees je in deze blog: Notering van volledige namen op het geboortekaartje
Heeft je kindje een naam dat gegeven kan worden aan een jongen én meisje, zoals Bo, Sam, Robin, Jamie of Dani? En wordt er op het geboortekaartje geen duidelijke kleur roze of blauw gebruikt? Laat dan subtiel ergens weten wat het geslacht van je kindje is, door bijvoorbeeld ‘Welkom kleine meid’ of ‘Dani is het zusje van…’ op het kaartje te zetten.
Zo, dat was een hele lijst met fouten die wij geregeld voorbij zien komen. Je begrijpt natuurlijk wel dat ons werk nooit saai is 🙂 Wij zijn benieuwd; heb jij wel eens een geboortekaartje ontvangen met een fout er op? Zo ja, wat was er fout?